Върховният административен съд (ВАС) задължи Висшия съдебен съвет (ВСС) да се

...
Върховният административен съд (ВАС) задължи Висшия съдебен съвет (ВСС) да се
Коментари Харесай

И ВАС върна отстраняването на Гешев на ВСС

Върховният административен съд (ВАС) задължи Висшия правосъден съвет (ВСС) да се произнесе по настояването на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за отстраняването от служба на основния прокурор Иван Гешев.

Произнасянето на Върховен административен съд идва след решението на Конституционния съд отпреди дни, в което той одобри, че министърът на правораздаването има право да желае предварителното освобождение от служба на основния прокурор.

Миналата година като служебен министър Янаки Стоилов внесе във ВСС искане за отстраняването на основния прокурор с мотив четири нарушавания на Етичния кодекс - на правилата за безпристрастност, благовъзпитание и конфиденциалност, както и на отговорностите му като административен началник. В края на юли месец след над 7 часа дебат мнозинството във Висш съдебен съвет остави настрана искането на Стоилов и не го прегледа всъщност. Стоилов апелира решението както във Върховен административен съд, по този начин и в Конституционния съд през Министерски съвет. През ноември месец Янаки Стоилов стана парламентарен арбитър, само че неговия правоприемник в МП Иван Демерджиев поддържаше делото и също съобщи, че е подготвен да реагира при решение на Конституционен съд. Освен това министър Демерджиев предложи и образуване на дисциплинарно произвеждане за отхвърли на прокуратурата да даде информация за инцидентно систематизиране на делата.

С определение от през днешния ден тримата висши съдии - Тодор Тодоров, Росен Василев и Хайдухи Бодикян, одобряват, че " министърът на правораздаването е интензивно легитимиран да инициира произвеждане на съображение член 175, алинея 5 по отношение на член 173, алинея 3 от Закона за правосъдната власт за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев, заради съществуване на условия по член 129, алинея 3, т.5 от Конституцията на Република България, по който въпрос, в случай че не са налице процесуални спънки за разглеждането му Пленумът на Висш съдебен съвет дължи изговаряне всъщност. Провиненията по член 129, ал 3, т.5 от Конституцията са от подобен темперамент, че могат съществено да накърнят доверието в правораздаването и престижа на правосъдната власт точно, в случай че са осъществени от по този начин наречените " трима огромни " - административните ръководители на Върховен административен съд, Върховен касационен съд и Прокуратурата ", оповестиха от съда.

Така Върховен административен съд връща преписката на Висш съдебен съвет за изговаряне по настояването.

Определението на висшите съдии може да бъде обжалвано пред петчленен състав на съда.

Очаква се тези дни министърът на правосъдието Надежда Йорданова да внесе второ искане за предварителното преустановяване на мандата на Иван Гешев. Тя съобщи, че министерството приготвя ново искане с нова обосновка на база постъпили сигнали, свързани с активността на основния прокурор.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР